Montserrat /Làmpada votiva d’Igualada i la comarca l’Anoia

Làmpada votiva d’Igualada i la comarca de l’Anoia a la Mare de Déu de Montserrat> Montserrat

Any del projecte: 8 de juliol de 1947

Any de la inauguració: 19 d’octubre de 1947

Lloc: Basílica de Montserrat

Història:

La primera vegada que es parla de fer aquesta làmpada és el 14 de juny de 1947, amb motiu de la jornada d’entronització de la Verge de Montserrat .

El 19 de juny de 1947 s’esmenta que ja s’ha encarregat la làmpada a l’orfebre Ramon Sunyer, de Barcelona, seguint el disseny de Miquel Llacuna. A partir de l’agost es fa una subscripció popular per recollir fons per pagar-la.

Descripció:

Té 1,30 m. d’altura per 0,45 m. de diàmetre i és feta de plata i esmalt. A la part superior, sobre una plataforma circular, hi ha tres àngels drets que porten unes cintes amb les inscripcions Fe, Esperança i Caritat.

En el fris hi ha una inscripció extreta del Virolai: «Verge de Montserrat, guieu-nos cap al cel». Sota aquesta inscripció, hi ha els trenta escuts, fets amb esmalt, de les poblacions que formen el partit judicial d’Igualada,.

Hi pengen tres medallons del tres gremis més característics de la població: blanquers, teixidors i agricultors.

En la part inferior del cos principal, en relleu, hi ha tres episodis de la història d’Igualada, repujats: l’Ofrena del Ciri votiu que cada any Igualada fa a la Verge de Montserrat, l’aparició del Sant Crist al duc de Vendôme durant la guerra del Francès i la batalla del Bruc. Finalitza la làmpada amb l’escut d’Igualada. Les cadenes que l’aguanten són un teixit d’estrelles simbolitzant el firmament.

(veure: http://www.miquelllacuna.com/?page_id=644 )