Etapes/La Guerra Civil/Àfrica 1937-1941

Etapes/La Guerra Civil>Àfrica  1937-1941

Durant tot aquest període, primerament al front i més tard destinat a Tetuan, documenta les seves vivències amb dibuixos fets amb llapis de colors o amb ploma estilogràfica.

En aquests dibuixos, n’hi trobem de dos tipus: en l’un, reprodueixen la vida quotidiana i els retrats de les persones del seu entorn; en l’altre, els paisatges i els apunts d’arquitectura de les ciutats i pobles rurals pels quals anava passant.

En els primers demostra un domini en la rapidesa per captar una situació. Són fets amb pocs traços i a vegades recorden el còmic. Els apunts d’arquitectura, en canvi, són molt més treballats. Revelen un domini de la perspectiva, a més d’un gran realisme i detall.

En la seva estada a Tetuan, concretament a El Jemis de Anyera, i per encàrrec del comandament en el qual estava destinat, fa el primer gran projecte. Es tracta de dissenyar de cap i de nou una capella dedicada a la Puríssima (1941). Situada a l’Àfrica, l’obra té un regust d’estil àrab. Segurament influenciat o per encàrrec del comandament, en aquesta realització hi ha el reflex d’una èpica militar i de simbolismes religiosos. És una obra de joventut, molt abarrocada, on se sobreposen continguts, alguns dels quals s’aniran repetint en moltes altres obres posteriors.