Edicions YNA

Obra/Ediciones YNA

L’any 1956, Llacuna crea una empresa per comercialitzar el material imprès que produïa: estampes, felicitacions de Nadal, pergamins commemoratius, logotips, recordatoris de tot tipus ―comunió, primeres misses, aniversaris de noces―, etc..

Per posar el nom en aquest negoci, Miquel Llacuna i Alemany agafa les tres últimes lletres del seu segon cognom i les gira. L’empresa portarà el nom d’Ediciones YNA.

Fer aquest tipus d’encàrrecs era una forma de guanyar-se la vida que havia trobat ja des del seu retorn a Igualada, després de la guerra i el servei militar. Fer un pergamí per commemorar un fet o homenatjar una persona, la participació de casament, la il·lustració d’un calendari, havia estat un fet recurrent que a Miquel Llacuna li havia permès tenir uns ingressos superiors als que tenia com a mestre de dibuix, que era la seva font principal.

Les felicitacions de Nadal ―que en aquelles èpoques anomenaven christmas― es van introduir de manera popular i massiva a partir de l’any 1950. Inicialment, Miquel Llacuna distribueix la seva producció per mitjà d’Ediciones M. L’any 1955 encara trobem una relació de preus adreçada a aquesta empresa. Un any després, ja havia creat l’empresa, en la qual no solament portava models de dibuixos fets per ell, sinó també d’altres dibuixants i il·lustradors tant de la ciutat com de fora. Noms com Pere Puig i Bosch, Montserrat Gudiol i Corominas o Antoni Batllori i Jofré, així com també d‘una artista local més jove com Carola Ribaudí i les fotografies de Ramon Godó i Franch.

Tot i que la base de la col·lecció era material imprès, en blanc i negre, l’empresa oferia la possibilitat d’acolorir a mà, d’un en un, els exemplars sol·licitats, tot donant-los un caràcter d’exemplar únic. D’aquest procés, totalment artesà, se’n deia il·luminar.

Tota la producció en aquest camp és realista. Miquel Llacuna fa gala d’una gran tècnica i domini del dibuix.

Ediciones YNA tenia representant a Madrid amb un dipòsit del seu material.

  

(veure: http://www.miquelllacuna.com/?page_id=257  http://www.miquelllacuna.com/?page_id=687   http://www.miquelllacuna.com/?page_id=173 )